Sijtwende 1999-2005

Maquette voor Sijtwende, naar de Vliet gezien. Fotograaf onbekend

Hagenbeek werd gevraagd aan de Vliet bij Voorburg een woonwijk te ontwerpen met een eigen gezicht, maar wel verweven met zijn omgeving. Aan de zuidkant lag een villawijk uit de jaren ‘30, en aan de noordkant grootschalige hoogbouw. Onder het gebied werd de tunnel van de Randweg gelegd, die vrij moest blijven van bebouwing.

Die lastige opgave heeft geresulteerd in een strook met vier identieke woontorens aan de noordkant, daar tegenover een reeks ‘herenhuizen’ aan de kant van de villawijk, en een hoog appartementengebouw (de ‘Vliettoren’) als landmark langs de Vliet. Tussen beide stroken ligt openbaar groen boven de tunnel.

De architectuur van de drie verschillende woningtypen is onmiskenbaar familie van elkaar, met een vrij strakke vormgeving waarin vlakken metselwerk en glas elkaar afwisselen. De zandkleurige baksteen met donkerbruine stroken, en de vrij grote venstervlakken komen overal terug, net als de detaillering.

Cornelis Voorhoevelaan, Sijtwende, Voorburg.
Schetsontwerp voor de Vliettoren, Sijtwende, Voorburg.

De terrassen (op de hoeken) met hun glazen borstweringen en de vele hoekramen in de Vliettoren geven het project een lichtvoetigheid en transparantie die aan de Nieuwe Zakelijkheid doet denken.

Hagenbeek ontwierp ook de brug over de Vliet die toegang geeft tot het gebied.

Cornelis Voorhoevelaan, Sijtwende, Voorburg