Biografie

Hans Hagenbeek werd in 1942 in Nijmegen geboren en verhuisde later met moeder en broertje naar Hilversum. Zijn grootvader C.J. Hagenbeek (1873-1942) was een bekende architect in Arnhem. Hans volgde in zijn voetsporen. Hij volgde een opleiding aan de HTS Bouwkunde in Amsterdam en werkte daarna als technisch tekenaar bij de Amsterdamse Dienst Stadsontwikkeling. In 1965 ging hij naar de Academie van Bouwkunst. Nog voor hij afstudeerde kreeg hij in 1968 van zijn tante opdracht voor een atelierwoning in Gasteren, die de aanleiding werd tot opdrachten voor verschillende andere villa’s in Noord-Nederland. Let op: dit is het eerste deel van de tekst bij de vierde afbeelding.

Stationsplein Cena

Als kind al tekende hij een gefantaseerde stad die hij Cena noemde met als centraal punt een stationsplein.

Als tiener had hij een vergaande interesse voor kerkgebouwen. Zo werkte hij ruim twee jaar aan een zelfgebouwde maquette van een kathedraal met een 98 cm hoge toren. Daarover verscheen een artikel in de plaatselijke krant.

Hans met kartonnen kathedraal, 1959

Zijn interesse voor kerkgebouwen heeft hij altijd gehouden.

Hagenbeek volgde een opleiding aan de HTS Bouwkunde in Amsterdam en werkte daarna als technisch tekenaar bij de Amsterdamse Dienst Stadsontwikkeling. In 1965 ging hij naar de Academie van Bouwkunst. Nog voor hij afstudeerde kreeg hij in 1968 van zijn tante opdracht voor een atelierwoning in Gasteren, die de aanleiding werd tot opdrachten voor verschillende andere villa’s in Noord-Nederland.

In 1970 kwam Hagenbeek naar de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt. Hij ging wonen in de Zandstraat, direct tegenover de toren van de – op dat moment leegstaande – Zuiderkerk. Hij schetste ideeën voor hergebruik van het gebouw en werd actief in de buurt.

Schetsontwerp interieur Zuiderkerk

In 1974 richtte hij met twee medestudenten aan de Academie de Coöperatieve Architecten Vereniging (CAV) op, gevestigd in de Zandstraat. Het drietal kreeg een heel aantal opdrachten in de buurt. Intussen tekende hij zijn directe omgeving, de binnenstad van Amsterdam.

In 1986 viel de CAV uit elkaar en Hagenbeek ging verder onder de naam Hagenbeek Architecten BNA. Het bureau groeide snel en verhuisde naar Sarphatistraat 82. Na 1990 werkte Hagenbeek vooral buiten de hoofdstad. Hij specialiseerde zich in woningbouw voor uitbreidingsgebieden, vaak in samenwerking met grote investeerders als het Bouwfonds.

In 2012 ging Hans Hagenbeek met pensioen en in 2019 werd zijn archief, met veel materiaal over de Nieuwmarktbuurt, overgedragen aan het Stadsarchief Amsterdam. Op 2 mei 2021 overleed de architect Hans Hagenbeek.