Ervaringen

Bewoonster Monica kijkt vanuit haar appartement uit op de Zuiderkerk en het plein. Zij geeft een impressie en doet een oproep aan de gemeente om de bestrating te herstellen.

De waterval van het Zuiderkerkhof is sinds kort in oude luister hersteld. In de zomer, als het water stroomt, weerspiegelt de waterval de toren van de kerk alsof die aan een gracht staat. Er is, denk ik, geen waterval ter wereld die zo weinig ruimte in beslag neemt en zo’n groot effect heeft. Het is een schitterend ontwerp. Veel fotografen, waaronder Mauricio Rubinstein, hebben er in de loop van de tijd foto’s van gemaakt.

En die marmeren bak aan de voet is heerlijk om op te zitten als je verkoeling zoekt. De moeders en oma’s uit de buurt weten dat heel goed, want de kindertjes spelen in het water en ook wij, volwassenen zitten er vaak met blote voeten in.

We hebben nu een mooie ingang van de metro gekregen, we hebben nieuwe banken op het plein en zijn daar heel blij mee, maar het plein is niet af.

De prachtige Siena-achtige bestrating in zwart-witte banen die allemaal naar de kerk wijzen is op verscheidene plaatsen beschadigd en hersteld met stenen van een andere kleur en een verkeerde vorm.

De restauratie van de kerk is af. Maar die van het Zuiderkerkhof nog niet. Voor de restauratie van de Nachtwacht wordt veel geld uitgetrokken en er wordt veel reclame voor gemaakt. Welke pot geld kan na de waterval nu ook de bestrating van de oorspronkelijke hof herstellen? Tenslotte lopen hier los van de bewoners normaal gesproken ook duizenden toeristen per dag.”

*Heeft u ook iets wat u wilt delen over de architectuur of woningen van Hans Hagenbeek, dan voegen wij dit graag toe op deze website. U kunt dit doorgeven via het contactformulier.