Welkom op de website van Hans Hagenbeek, architect (1942-2021).

Hans Hagenbeek heeft een indrukwekkend en uniek oeuvre nagelaten uit zijn werkzame jaren 1968 tot 2012. Op deze website wordt u een indruk geboden van zijn werk. In zijn biografie en in de beschrijvingen van enkele projecten kunt u lezen wat hem bewoog en wat zijn ideeën waren achter de uitvoering.

De architect heeft zelf in 2016 het initiatief genomen tot de inventarisatie en ordening van zijn omvangrijk archief. Vervolgens namen hij en zijn echtgenote het voortouw voor de bundeling van de projecten in een publicatie die in 2019 verscheen. Het archief zelf werd in 2019 overgedragen aan het Stadsarchief Amsterdam (archief.amsterdam).

De publicatie: Hans Hagenbeek, architect. Marijke Beek, Arjan Bronkhorst (fotograaf), m.m.v. Janno Martens, Monique De Louwere, Annemieke Jurgens, Saskia Leefsma. Amsterdam: Architectura & Natura, 2019. ISBN 978-94-6140063-5.

Marijke Beek nam het grootste deel van het onderzoek en de teksten voor haar rekening, Arjan Bronkhorst maakte fraaie fotoseries van Hagenbeeks werk.

U kunt het boek bestellen via het bestelformulier. Het is ook via uw eigen boekhandel verkrijgbaar. In de publicatie vindt u een uitgebreide selectie van projecten met interessante beschrijvingen en heel veel prachtige foto’s en tekeningen.

We zijn benieuwd naar reacties van bewoners van huizen uit projecten van Hagenbeek. De uitgever stelt hiervoor tien boeken beschikbaar. Meldt u aan via het contactformulier.

Rollo van Wijk, student aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam heeft bijgaand filmpje gemaakt van het Wooncentrum Palazzo in de Nieuwmarktbuurt.